37bbdc2ca7f8ebabd6e54f14df6b4e2e bigВ Софийския университет при голям интерес премина първата лекция от програмата на Фондация „Пространство за танц и балет „Арабеск“ - „Как да четем танца“. Пред пълната зала на театралния салон на Университета известният български хореограф Мила Искренова изнесе лекция на тема „Танцът отвъд невинността“. За студенти, преподаватели и почитатели на танца тя разгледа основни аспекти на съвременното танцово мислене и набеляза някои инструменти за анализ на танцовата творба - как да се разчита съвременната танцова форма чрез нейните компоненти: стил, метод, техника, употреба на пространството, структура, образна символност, кодове. Лекцията бе придружена с видео-прожекция и примери от „Орфей и Евридика“ на Пина Бауш.


Още тази първа лекция и интересът към нея развенчава мита за неразбираемост, недостъпност и неяснота на съвременното изкуство. В този цикъл са предвидени още две лекции - „Археология на екстаза“ (28.02.2017 г, 18.00 ч.) с лектор Мила Искренова и „Less is more“ (25.04.2017 г, 18.00 ч.) с лектори - водещия български съвременен хореограф и художествен ръководител на Балет „Арабеск“ Боряна Сечанова и гл.ас.д-р Петър Пламенов, културолог, критик и преподавател в Софийския университет. Пред университетската аудитория те ще разгледат влиянието на източната дзен религиозно-философска традиция“ и линията дума-жест-образ през призмата на абстракцията и минимализма в съвременния танц.

Проектът „Как да четем танца“ е подкрепен по програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“ с медийното партньорство на Факти.бг.

Copyright © 2024 Dance Space Foundation. All rights reserved.
Created by Optimall Solutions