Театрална зала, Ректорат

„Как да „четем“ танца“. Съвременен танц и публика, проблеми на комуникацията е проект на Фондация „Пространство за танц“ и Балет „Арабеск“.

Програмата на Фондация „Пространство за танц – „Как да четем танца“ е образователна програма, ориентирана към студенти от специалности, които ги предопределят като бъдещи медиатори на съвременна култура и образование в обществото (филологии, педагогика, журналистика, културология, философия и др.)

Програмата е насочена към развенчаване на мита за неразбираемост, недостъпност и неяснота на съвременното изкуство, който е бариера за неговото възприемане и дава инструменти на зрителя /медиатора, критика/ - как да разчита съвременната танцова форма чрез разчитане на нейните компоненти: стил, метод, техника, употреба на пространството, структура, образна символност, кодове и др. За лектори и демонстранти са привлечени водещите хореографи на Балет „Арабеск“ Боряна Сечанова и Мила Искренова и танцьори от трупата.

Предвидени са три лекции, придружени с визуални материали, демонстрация на живо с танцьори и дискусия. Входът за лекциите е свободен.

„Танцът отвъд невинността“ ще разгледа основни аспекти на съвременното танцово мислене и ще набележи някои инструменти за анализ на танцовата творба. Лекцията ще бъде придружена с видео-прожекция и примери от „Орфей и Евридика“ на Пина Бауш.

Дата – 28.02.2017 г, 18.00 ч, в Театралната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Археология на екстаза“ – ще бъдат разгледани естетическите, поетични, идейни и метафизични измерения на танца.

Дата – 28.03.2017 г, 18.00 ч, в Театралната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Водещ на двете лекции е изтъкнатата съвременна българска хореографка и автор на статии и книги за съвременния танц – Мила Искренова.

„Less is more – влияние на източната дзен религиозно-философска традиция“ ще бъде разгледана линията дума-жест-образ през призмата на абстракцията и минимализма в съвременния танц

Дата – 25.04.2017 г, 18.00 ч, в Театралната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Лектори - Боряна Сечанова, водещ български съвременен хореограф, художествен ръководител на Балет „Арабеск“ и д-р Петър Пламенов , културолог, критик, преподавател в Софийския университет.

Цел на тази програма е съвременният танц да бъде припознат от образованите млади хора като комуникативна материя, като пространство на свобода, игра и съучастие на зрителя.

Проектът е подкрепен по програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“ .

Медиен партньор – „ФАКТИ БГ“.

Copyright © 2023 Dance Space Foundation. All rights reserved.
Created by Optimall Solutions