arabesque ballet

Два проекта в движение, които развиват духовните връзки между България и Япония, ще бъдат представени на 29 и 30 октомври пред почитателите на танцовото изкуство, съобщи в. „Сега“.

Вдъхновени от книгата „Сянка от копнеж“ на поетесата Силвия Стефанова, спектаклите предлагат нестандартно пътешествие в света на старинните японски петстишия „танка“, които се трансформират в музика, поезия и танц.

„Ехо от падащ цвят“ е пърформанс ритуал, който фондация „Пространство за танц“ ще представи на 29 октомври от 11:30 ч. в парка до Музея за националното и политическо помирение. Изборът на мястото добавя стойност и нов поглед не само към самото произведение, но и към атмосферата и откритите пространства на града. Входът е свободен. Хореографията на Боряна Сечанова, виолата на Валентин Геров и танцът на Марина Попова и Стефан Вучов ще одухотворят поетично-танцовия ритуал по засаждане на дърво – японска вишна, който символизира хилядолетния кръговрат между любовта и изкуството.

На 30 октомври от 18:00 ч. на сцената на Музикалния театър предизвикателството се поема от балет „Арабеск“. 1200 години делят японските танка от „ехото“ на Силвия Стефанова, което сега ще зазвучи в музика и танц. Мултижанровата структура на спектакъла „Сянка от копнеж“ е продиктувана от принципа на старинната японска колективна поетична форма „ренга“. В нея всеки творец се оттласква от творбата на предишния. Три пиеси са включени в премиерната вечер. „Капка в океана“ на композиторката Добринка Табакова и хореографа Антъни Мидълтън изследва състоянието на самота и празнота. Двете премиерни пиеси на Анна Донева и Боряна Сечанова търсят връзката между светоусещането на безсмъртните японски поети и днешните български творци чрез отгласа на любовното чувство.

Copyright © 2024 Dance Space Foundation. All rights reserved.
Created by Optimall Solutions